Incloem al nostre arxiu digital dos dels quatre vídeos que apareixen al compte de Youtube del Ministeri de Cultura i Esport: els que estan dedicats a la nostra gastronomia com a Patrimoni Cultural Immaterial valencià, és a dir, a la Coca Cristina i als Pastissets de Moniato, respectivament. Estan realitzats per Eduardo Barrachina per a Azor Producciones.

Els altres dos estan dedicats al joc de la galotxa i a les festes de la Mare de Déu d’hivern, igualment inscrits com a Patrimoni Immaterial; ens ocuparem d’ells pròximament.

Títol Pastisseria tradicional
Crèdits dels vídeos Eduardo Barrachina per a Azor Producciones
Data de publicació Dijous 9 d’abril de 2020

La Coca Cristina

Sobre la Coca Cristina hi ha moltes variants, com es pot veure a l’entrada de la Viquipèdia (Coca Cristina): hi ha la coca a l’estil de Foios, més alta i d’uns 20 cm de diàmetre, i altres variants menudes (les “cristinetes”), més planes i amb no més de 10 ó 12 cm, de vegades amb una cirereta o un trocet de carabassat damunt, quasi com una galleta. En este vídeo es mostra la forma més popular a Foios, unes espectaculars coques fetes amb forn morú i amb l’experiència del Forn Vell, també dit Forn de Maria o Forn del tio Paco -Francisco Plasencia, el nostre centenari.

Gastronomía, elaboraciones culinarias y alimentación
La “coca cristina” es un gran ejemplo de la repostería tradicional valenciana. Se considera que es de procedencia árabe. Existe la creencia que la receta es originaria de la localidad valenciana de Foios.
[text descriptiu del vídeo al canal de youtube del Ministeri de Cultura i Esport: https://www.youtube.com/user/canalmcu]

*

REPOSTERÍA TRADICIONAL VALENCIANA “La Coca Cristina”. Foios (València)

[Transcripció del contingut del vídeo]

Buena parte de la repostería tradicional valenciana es de procedencia árabe.

La “Coca Cristina” es originaria de la comarca de l’Horta Nord, y se cree que proviene de la localidad de Foios.

Sus ingredientes son: huevos, harina de trigo, almendras, azúcar y corteza de limón.

Primero se separa la clara de los huevos, de la yema.

Se raya la corteza de limón.

Se muelen las almendras.

Se baten las claras de los huevos.

Se baten las yemas de los huevos y se mezclan con las claras batidas.

Se vierte la almendra rayada y se remueve.

Se añade la harina.

La pasta resultante se deposita en unas neulas, y se cuece en el horno.

Tras unos pocos minutos, se extraen.

Finalmente se barnizan con azúcar.

La “Coca Cristina” se ha elaborado en Valencia desde hace siglos, y su receta se ha transmitido oralmente desde entonces, constituyendo un sabroso ejemplo del Patrimonio Cultural Inmaterial Valenciano.

Pastissets de moniato

Els pastissets de moniato, amb un sabor netament nadalenc, també es fa amb nombroses variacions, per exemple respecte dels licors dolços que es posen, o sobre la incorporació o no de sucre en la massa. També és important posar-los una bona confitura de moniato: mateixa quantitat de moniato bullit que de sucre, corfa de llima i canella generosament. En alguns llocs els moniatos es couen al vapor: posant una tapa al fons d’una olla de test, amb molt poqueta aigua, i sobre els moniatos un drap per a que no se’n vaja el baf. Així fets conserven més sabor.

Gastronomía, elaboraciones culinarias y alimentación.
El “pastisset de moniato” es un dulce tradicional con varios siglos de antigüedad que alcanzó gran notoriedad en la posguerra, debido a que el boniato era muy fácil de cultivar y en aquella época se convirtió en un recurso alimenticio vital.
Hoy en día es considerado como un dulce muy representativo y cotizado de la repostería tradicional valenciana, sobre todo en el pueblo valenciano de Foios.
[text descriptiu del vídeo al canal de youtube del Ministeri de Cultura i Esport: https://www.youtube.com/user/canalmcu]

*

REPOSTERÍA TRADICIONAL VALENCIANA “Pastissets de Moniato”. Foios (València)

[Transcripció del contingut del vídeo]

En España existen recetas con Boniato desde hace siglos. Pero es en la Comunidad Valenciana donde su preparación alcanzó mucha notoriedad, sobre todo en la posguerra. Los pasteles de boniato se siguen elaborando desde entonces.

Los ingredientes son: aceite, mistela, anís…azúcar, harina y boniato.

Se prepara la pasta con el aceite, la mistela y el anís.

Se añade el azúcar y la harina.

Se amasa la pasta y se trocea en pequeñas porciones.

Se aplana la masa.

Se rellena la masa con el boniato y se le da forma al pastel.

Se baten huevos y se barnizan los pasteles.

Un poco de azúcar por encima, y al horno.

En la localidad valenciana de Foios se sigue elaborando el pastel de boniato con la receta tradicional y forma parte del Patrimonio Cultural Inmaterial de la Comunidad Valenciana.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.