Compartim l’enllaç a un text que està disponible en el repositori del Centre d’Estudis de l’Horta Nord (Universitat de València). Un temple singular a l’Horta Nord: L’església de l’Assumpció de Nostra Senyora (Foios) és un article de d’Albert Ferrer Orts que revisa la història de l’església del poble i compta amb detalls molt interessants. Ferrer parla del l’enderrocament de l’antiga església medieval (aproximadament entre 1728-1729) i de la imatge de la Mare de Déu del Patrocini (datada entre els segles XIII i XIV i restaurada en 1995). La història de la Mare de Déu s’arreplega en els seus Gojos, com és tradicional. Com que Foios i Moncada tenen una història comuna en relació en la narració de la trobada de la Mare de Déu i de la seua campana hem volgut compartir una cançoneta de tradició que es va arreplegar a una sessió de contacontes amb Llorenç Giménez organitzada per l’Ajuntament de Moncada, podeu escoltar-la en el vídeo de la columna dreta (minuts 9:25 a 11:45) i llegir la lletra.

A banda de les al·lusions a l’església antiga, l’article arreplega diversa informació sobre el procés de construcció de la església actual amb els plànols de l’arquitecte aragonés Josep Mínguez (1682-1750). Ferrer explica que la construcció s’inicià en 1930, però que no s’ha arribat a un consens sobre la data exacta de finalització, que seria aproximadament entre 1738 i 1755. Nomena també la construcció de l’orgue per part de Martí Usurralde, l’execució de les pintures del retaule major, la compra de les llànties, la construcció de la casa abadia o l’acabament de la Pila baptismal.

Comenta també altres detalls com que les primeres obres de reparació de la cúpula van ser acordades per la Junta de Fàbrica en maig de 1772. Unes reparacions primerenques, possiblement conseqüència -per a l’autor- d’una ràpida i ambiciosa construcció. Per acabar, dóna detalls sobre l’estructura de l’església i inclou un interessant apèndix documental de l’evolució arquitectònica del temple segons el Llibre de Fàbrica (1728-1792). Recomanem molt la lectura d’este document breu i molt bonic que ens dóna més informació d’un temple con l’església de Foios, un dels més importants de l’Horta Nord, que forma part de la història del poble i és patrimoni col·lectiu.

Títol Un temple singular a l’Horta Nord: L’església de l’Assumpció de la Nostra Senyora (Foios)
Autor Albert Ferrer Orts
Data de publicació Dijous 30 d’abril de 2020
Cançoneta sobre la trobada de la Mare de Déu del Patrocini

Cançoneta arreplegada durant una sessió de contacontes amb Llorenç Giménez organitzada a l’Ajuntament de Moncada. A partir del minut 9:25.

Oh Madre del Patrocinio,
dame tu gracia y amparo
para poder explicar
este gracioso milagro.
Término de Foyos,
igual de Moncada,
un pastor descubre
nuestra Reina amada.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *