El tio Paco, el del Forn Vell (també dit Forn de Paco o Forn de Maria, per la seua dona), és, si més no, l’home més longeu del poble, nascut un dissabte 16 d’agost de 1919, dia de Sant Roc. Ha sigut també un home entregat al seu ofici de forner, per tot això ha merescut un reconeixement del poble. Hem elaborat una revista de premsa en format digital i una col·lecció de retrats de l’artista, dissenyador i fotògraf Miquel Valls.

El tio Paco, Francisco Plasencia, va ser homenatjat per l’Ajuntament de Foios exactament cent anys després del seu naixement, en plenes festes patronals. Al programa de les Festes de Foios 2019 (pàgina 6), l’alcalde, Sergi Ruiz, contava sobre esta onomàstica: «Quan nasqué el tio Paco, el del forn –el forn vell, és clar- la Societat Musical Santa Cecília, hui quasi centenària, encara no havia redactat els seus textos fundacionals. A la Jutera li mancaven 8 anys per a instal·lar-se a Foios, convertint-nos en un dels pols fabrils de la comarca i només uns mesos fan del València CF una institució més centenària que el tio Paco. Tanmateix, els seus llavis encara carnosos fulminen una cigarreta rere altra, deixant el seu rostre, que és tot bonhomia, emmarcat en una boira que s’emporta el temps a pas lent».

La vespra, la família va organitzar la celebració al carrer, davant del forn, amb xaranga, coques, orxata i mistela, com es pugué veure eixa mateixa nit a À Punt, la televisió valenciana [accés al vídeo fent clic sobre la imatge d’ací baix]:

Eixe mateix dia, 15 d’agost, dia de la Mare de Déu de l’Assumpció, el diari Las Provincias publicava una xicoteta entrevista amb el celebrant: La memoria viva de l’Horta. En ella ens informaven un poc més de qui és el tio Paco: de com el seu avi va comprar el forn en 1890, de tota una vida de treball amb la seua dona, de la seua família o la seua cuidadora, i d’un dels moments més durs de la seua vida: la Guerra Civil.

La premsa escrita també estava atenta a l’homenatge i es fiu ressò de la celebració; per exemple, el Diario Levante ho titulava, en la seua edició del 16 d’agost: “Foios celebró el centenario del «tío Paco», del Forn Vell”.

Encara hi hauria molts més documents que aportar sobre el tio Paco, però anem a quedar-nos en dos esdeveniments. El primer és la sessió de fotos que va fer amb l’extraordinari fotògraf i dissenyador Miquel Valls, que il·lustren esta publicació. Un d’estos retrats va ser el regal que li va lliurar l’Ajuntament a la seua festa d’aniversari, i també el que va il·lustrar un bellíssim text literari signat per Sergi Ruiz i publicat a la revista Espai Carraixet, la revista cultural de l’Horta Nord (núm. 7, de tardor de 2019, pp. 28 i 29), titulat “Paco el del Forn Vell. Una fita de temps a Foios”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Títol El tio Paco, el del Forn Vell. Revista de premsa d’un centenari
Fotografies Miquel Valls
Revista de premsa Sergi Ruiz, “Salutació”. Programa de les Festes de Foios 2019.

“Foios celebra els 100 anys del tio Paco”, À Punt Media, notícies.

Vanessa Hernández,  “La memoria viva de l’Horta”, Las Provincias 15 d’agost de 1019.

S. García, “Foios celebró el centenario del «tío Paco», del Forn Vell”, Levante, 16 d’agost de 2019.

Sergi Ruiz, “Paco el del Forn Vell. Una fita de temps a Foios”. Espai Carraixet, revista cultural de l’Horta Nord, núm. 7, de tardor de 2019.

Data de publicació Dijous 23 d’abril de 2020