Publiquem dos textos preciosos sobre la història moderna de Cuíper, recollits per Joaquín Guerrero Guerola, descendent directe del fundador de la colònia agrícola en 1882, a qui expressem el nostre agraïment per la seua col·laboració. En una pròxima publicació ens ocuparem de la família Guerrero-Cuyper, fundadors de la Colònia Agrícola.

Amb estos textos seguim fent-nos càrrec de la barriada de Cuíper, després del recull de materials de premsa fabulosos que es troben a La “colònia agrícola” de Cuíper en la premsa valenciana (1890-1931), que es fan reçó d’aquella xicoteta societat tan activa.


Portada del manuscrit “Apuntes biográficos de la Colonia Agrícola de Cuyper”, datada en 1893. Col·lecció de Joaquín Guerrero Guerola.

Datos biográficos de la posesión de Cuyper declarada Colonia Agrícola del mismo nombre en el pasado año 1882 con arreglo a la ley de 3 de Junio de 1868

Transcripció d’un manuscrit anònim de 1893, possiblement de puny i lletra de Joaquín Guerrero Casanova (1840-1910), titular de l’explotació. El seu descendent, Joaquín Guerrero Guerola, conserva el manuscrit original i molta altra informació que es pot consultar a la pàgina de Facebook Familia Guerrero-Cuyper.


Dibuix original de Juan Ruiz Subies, datat en 1933. L’hem trobat a l’excel·lent blog Roca i Cuiper: https://rocaicuiper.wordpress.com/2014/04/11/alqueries-i-barraques-roca-i-cuiper-al-1791/

Juan Ruiz Subies, Memorias de Cuiper

El segon són les “Memorias de Cuiper”, de Juan Ruiz Subies, amb pròleg d’Antonio Romero Torres, escrites en una data indeterminada de la segona meitat del segle XX.

Juan Ruiz Subies va ser una persona inquieta: nascut a Cuíper, com bé conta el seu prologuista, va ser “pintor, sargento-piloto de aviación, cadete de la primera promoción de la escuela de aviación, creada en plena guerra civil, comerciante, horchatero y ahora forjador del pueblo que le vio nacer. Mas entre tantos y tan variados oficios, no ha dejado de ser nunca labrador”. En 1959 va obrir l’orxateria Subies a Almàssera, de justa fama, en la que ara treballa la tercera generació. En este text recull històries sentides als seus majors.
Els dos textos donen llum sobre moltes qüestions importants, com la manera en què es va fundar el poblet de Cuíper, quina gent l’habitava i quina era la seua vida social.

Sobre estos textos, cal dir que, a més de la preciosa informació sobre fets i persones, en cada u d’ells podem trobar a més a més un relat mític distint dels orígens de Cuíper: els “Datos biográficos” el situen en el temps de Jaume I, i converteixen a Cuíper en una sort de sultanat amb un palau vigilat per la seua guàrdia, amb esclaus i un exòtic harem molt a la moda orientalista del segle XIX. Juan Ruiz, per la seua part, situa el seu origen fantàstic en la parada de l’exèrcit francès a la guerra d’independència, que un brigadier desertor convertiria en un paratge edènic.

Al nostre parer esta riquesa de fonts mítiques augmenta el valor dels dos relats; més enllà del seu alt valor històric i etnogràfic, la fantasia d’arrel popular els converteix en bones històries per a conservar. Tot sense perdre de vista la quantitat d’informacions directes de què ens proveeixen, que mereixen el seu coneixement i la seua conservació com a joies fonamentals per a la comunitat humana de Cuíper i de Foios.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Títol Dos relats fundacionals sobre Cuíper
Textos
  • Joaquín Guerrero Casanova (?): Apuntes biográficos de la Colonia Agrícola de Cuyper. Año 1993.
  • Juan Ruiz Subies, Memorias de Cuiper
Informant Joaquín Guerrero Guerola
Data de la publicació Dimarts 30 de juny de 2020