Feu clic sobre la imatge per accedir a la còpia de la Biblioteca Valenciana Digital.

El coloqui dels Borbons. Romans, y coloqui nou, pera divertir el humor y desterrar la melancolia, yà que no tenim dinès és un romanç breu, de només quatre pàgines, en forma de diàleg, escrit en valencià i signat per un tal “Nelo el de Foyos” en 1868, en el moment en què la reina Isabel II se n’anava a l’exili (el dimecres 30 de setembre) arrel de la revolució de La Gloriosa que donaria pas a l’anomenat Sexenni Democràtic.

El coloqui… és una caricatura satírica i humorística de la política espanyola, que fa gala de republicanisme i d’anticlericalisme -amb insults a la reialesa i a la seua cort, incloent el confessor i la consellera espiritual d’Isabel II. És també una mostra de l’anomenada “literatura de canya i cordell”, que possiblement deien cecs i altres persones per demanar almoina, i es venia per molts poquets diners.

Especulant sobre l’autor, es tracta, òbviament, d’un pseudònim. El nom propi “Nelo” és un arquetip del valencià popular en un medi agrícola, d’ahí que donara títol a un periòdic satíric il·lustrat nascut en 1852 que es deia El Tío Nelo: periòdic joco-satíric y burlesc. També tenim l’exemple posterior, molt conegut, del sainet Nelo Bacora (Peris Celda, 1918), en què el tal “Nelo” és un llaurador ximple però picardiós i molt espavilat de l’Horta de València. Quant a la menció a Foios, possiblement també es buscava una referència clara al món rural i popular situant-lo al bell mig de l’Horta de València; recordem que Foios era un poble llaurador molt conegut en l’àmbit de l’Estat espanyol pels seus excel·lents melons, tal com recollia la premsa espanyola al llarg del segle XIX (veure Els melons de Foios en la premsa espanyola del segle XIX).

Però, encara que l’autor no fóra de Foios, pensem que cal incloure esta publicació a la Foiospèdia, per la seua referència nominal però també al seu caràcter de referència llauradora en l’Horta valenciana.

Ací enllacem a la còpia que conserva la Biblioteca Valenciana Digital:

El coloqui dels Borbons. per Nelo el de Foyos

No coneixem molta bibliografia sobre este romanç, només un text en premsa del periodista i teòleg de Foios Baltasar Bueno, titulat «El “Coloqui dels Borbons, per Nelo el de Foyos”», del que hem pres algunes dades.

Els personatges que apareixen al “col·loqui” de forma caricaturitzada eren molt coneguts en la seua època. A continuació incloem un quadre amb la denominació dels personatges en l’obra i informació de a qui es referien en realitat.

Isabel Isabel II (Maria Isabel Lluïsa de Borbó i Borbó-Dues Sicílies (1830–1904) regina d’Espanya entre 1833 i 1868.
Paquita Francesc d’Assis de Borbó i de Borbó-Dues Sicílies (1822-1902), rei consort d’Espanya pel seu matrimoni amb la seua cosina Isabel II, a qui popularment es tenia per homosexual.
Clarinet Mala-baba El Pare Claret (Sant Antoni Maria Claret i Clarà, 1807-1870), confessor de la reina.
Patrosinio de les llagues Sor Patrocinio (María Rafaela Quiroga (1811-1891), consellera espiritual de la reina.
Huiso el Bravo Juan Bravo Murillo (1803-1873), polític, jurista i economista, va ser president del Consell de ministres durant el regnat d’Isabel II. Notícia de la seua eixida a França en el Diario de Mahón : periódico de literatura é intereses locales: Año I Número 171 – 1868 septiembre 26.
Marforio Carlos Marfori y Callejas (1821-1892), antic governador de Madrid, diputat i Ministre, conseller de la reina.
Autor Nelo el de Foyos (pseudònim)
Títol El coloqui dels Borbons. Romans, y coloqui nou, pera divertir el humor y desterrar la melancolia, yà que no tenim dinès
Edició Imprenta del Avisador Valenciano, 1868
Data d’entrada Dilluns 23 de novembre de 2020

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *