• Youtube
  • Facebook
  • Mail
Ajuntament de Foios
Foiospèdia
  • Tot l’arxiu
  • Memòria oral
  • Pèdia
  • MEC
  • Què és la Foiospèdia?
  • Contacte
  • Cercar
  • Menu Menu

Memòria oral

Temàtiques

agricultura arquitectura associacions col·leccions de fotos Cuiper cultura documents dona economia etnologia família folklore gastronomia guerra guerra civil història home horta indústria Josep Corell Jutera música oficis patrimoni postguerra premsa reg religió toponímia treball urbanisme
All 8 /Memòria oral 8

“Rosa Xirivella. La primera tabaletera del País Valencià. Foios 2016”, Robert Cuenca i Montagut

En esta entrevista, feta per Robert Cuenca i Montagut en 2016, Rosa Xirivella (1948-2020) parla extensament de la història del cant i de la música valenciana. És una història amb fermes arrels en el poble i en la seua família que té com a protagonistes el tabal i la dolçaina, i en la que l'aprenentatge autodidacta i dins de casa és una part central. Al voltant del relat de Rosa veiem aparèixer constantment la història del poble, la seua relació amb la música i les relacions socials i afectives que genera.

Rosa Rausell, dona treballadora, família de músics

La tia Rosita Rausell Carceller (1922) ens fa un relat de dona treballadora des de molt menuda: passejant xiquets de familiars, de “tiraoreta” en el magatzem de taronja o a la Jutera, i després duent endavant la seua família; una família singular de moltes generacions de músics que van creuant-se amb altres històries (per exemple la de la música popular a la base de la Societat Musical).

Fernando Barrachina, pintor vocacional

Fernando Barrachina Ausina (1933) és conegut al poble com a pintor. En esta entrevista ens parla de la seua passió per la pintura i del context en què va impulsar i crear junt a altres persones el Centre d’Art de Foios, un espai inèdit en la zona que ha ajuda a les persones apassionades per la pintura ajuntar-se i compartir la seua afició. També ens parla de la postguerra, de la guerra i d'altres temes.

Miguel Rodrigo Plasencia, música i bandes

Miguel Rodrigo Plasencia (1933) ens parla de la seua vida com a músic i del context en què es va formar: el context musical de Foios des de l’època de son pare, la banda de postguerra i l’impuls que li va donar millorant la formació dels músics i obrint les portes a la fabulosa banda i a la Societat Musical que és un dels orgulls de Foios.

Salvador Murgui i la banda de Foios

Salvador Murgui Casinos (1938) parla de la seua vida com a músic de la banda, de la compatibilitat amb el treball en plena postguerra, de la seua activitat en festes de Foios i voltants —a on inicialment es desplaçaven a peu o en bicicleta—, i de totes les circumstàncies de la banda durant sixanta-cinc anys d’experiència, incloent l’evolució en la formació, repertori, desplaçaments, etc.

Lola Marco, la verduleria de ca José la Vaca

Lola Marco Gimeno (1935) ens detalla una vida de dona treballadora, des de la seua infància en la postguerra a la seua joventut en la Jutera. Descriu una dona forta, pionera per a traure’s el carnet de conduir, emprenedora i capaç d’aconseguir l’autonomia econòmica.

Paco Plasencia, del Forn Vell

Paco Plasencia (1919-2022) parla de la seua educació durant els any 20, de la República, la guerra i la dura postguerra, però sobretot del seu ofici al Forn Vell, en el que visqué tantes peripècies, i del seu poble, Foios.

El tio Paco, el del Forn Vell. Revista de premsa d’un centenari

Repassem el centenari del tio Paco el del Forn Vell (Francisco Plasencia), celebrat en les festes patronals, segons la informació apareguda en premsa i mitjans escrits i audiovisuals, com les notícies d'À Punt.

Foiospèdia en Facebook

Indicacions de citació

Autoria dels textos, vídeos i imatges: en cada publicació s’indiquen les persones donants dels materials i, en el seu cas, els autors i les autores dels textos publicats (llibres, revistes, articles, etc.).

Els textos i tot tipus de materals produïts per a Foiospèdia –incloent explicacions, anàlisis, documentals, fotomuntatges i qualsevol altra producció– s’han d’atribuir a: Nelo Vilar  i Laura Yustas.

Idea original de les “pèdies” i desenvolupament: Laura Yustas i Nelo Vilar, dins dels projectes Etnopèdia, Etnograma.

© 2020 - Foiospèdia | arxiu digital i memòria popular Foios: Laura Yustas i Nelo Vilar - Enfold Theme by Kriesi
  • Youtube
  • Facebook
  • Mail
Scroll to top